Scrol naar beneden om alle producten te zien die in dit artikel genoemd worden.Bestel je ijzerwaren snel en gemakkelijk online tegen goede prijzen, vandaag besteld is morgen in huis.
Na het plaatsen van een dakkapel is het tijd om de afwerking aan te pakken. Een goede afwerking zorgt niet alleen voor een nette uitstraling, maar verhoogt ook de duurzaamheid en isolatiewaarde van je woning. In dit stappenplan nemen we je mee door de belangrijkste werkzaamheden om jouw dakkapel professioneel af te werken.
1. Houten raamwerk maken voor gipsplaten
Het begint allemaal met het maken van een stevig houten raamwerk waarop je de gipsplaten kunt bevestigen. Dit raamwerk vormt de basis van de binnen afwerking van de dakkapel.
Kiezen van rachels: Gebruik rachels om de gipsplaten te bevestigen. Kies bijvoorbeeld voor vurenhouten rachels van 22x63 mm of aluminium profielen, ook wel bekend als Metalstud-profielen.
Balken kiezen: Rachels bevestig je aan de bestaande dakconstructie, maar op sommige plaatsen heb je extra tussenbalken nodig. Gebruik hiervoor 2x3 balken (44x70 mm).
IJzerwaren kiezen: Voor het bevestigen van de rachels gebruik je verzinkte spaanplaatschroeven 4x40 mm, en voor de balken 6x100 mm. Voor de bevestiging aan muren zijn keilbouten van 8x140 mm geschikt, deze hebben voldoende draadlengte om de balken aan te bevestigen. Bij het gebruik van grotere schroeven is het ook verstandig om voor te boren. Lees in onze klusblog hoe je de juiste maat boor selecteert.
Plaatsen en vastzetten: Zorg dat het raamwerk stevig vastzit. Keilbouten bieden een solide bevestiging aan de muren en voorkomen verzakking van het raamwerk.
Uitlijnen en controleren: Controleer met een waterpas of het raamwerk recht en goed aangesloten is. Houd de juiste afstand tussen de rachels aan voor een stevige bevestiging van de gipsplaten.
2. Eventueel verlaagd plafond aanbrengen
Wil je een verlaagd plafond plaatsen, bijvoorbeeld om spotjes in te bouwen? Voeg dan extra balken toe.
Balken plaatsen: Meet de ruimte goed op en zaag de balken op maat. Bevestig ze stevig in de dakkapel en zorg ervoor dat ze waterpas zijn.
3. Knieschotten aftimmeren
De vloer loopt na de plaatsing van de dakkapel vaak door tot aan de dakrand. Dit wordt meestal afgewerkt met knieschotten, die ook gebruikt kunnen worden als extra opbergruimte.
Knieschotten maken: Gebruik 2x3 balken (44x70 mm) om de knieschotten te bouwen. Wil je opslagruimte creëren? Vergeet dan geen handvatten en scharnieren voor de deurtjes mee te bestellen.
4. Steun voor een lamp maken
Als je van plan bent een lamp in de dakkapel op te hangen, is het slim om een stevige steun te maken van extra balken.
Stevige constructie: Bevestig de steun aan het plafond of de muur met stevige schroeven en pluggen. Vergeet niet de elektrische aansluiting voor de lamp goed voor te bereiden.
5. Gipsplaten plaatsen
Met het raamwerk op zijn plek, kun je de gipsplaten bevestigen. Werk zorgvuldig om schade aan de isolatie te voorkomen.
Korte gipsplaatschroeven gebruiken: Gebruik 3,9x25 mm gipsplaatschroeven. Deze zijn ideaal om te voorkomen dat je door de afwerkplaat heen boort, waardoor de isolatie intact blijft.
Diepte schroeven: Zorg ervoor dat alle schroeven vlak met de gipsplaat worden aangedraaid, zodat de stukadoor een nette afwerking kan realiseren. Gebruik een snelbouwbitje om de schroeven eenvoudig op de juiste diepte in te draaien.
6. Raambekleding en gordijnrails plaatsen
De laatste stap in de afwerking is het plaatsen van raambekleding, zoals gordijnen of jaloezieën. Dit geeft de ruimte een afgewerkte look.
Gordijnrails bevestigen: Gebruik fischer duopluggen voor het bevestigen van gordijnrails. Deze pluggen werken zowel in holle als massieve wanden, wat zorgt voor een stevige en veilige bevestiging.
Alles wat je nodig hebt voor de afwerking van jouw dakkapel, van schroeven tot pluggen, vind je in ons assortiment bij Schroef-it.
Welke maat gipsplaatschroef heb je nodig? Een handige gidsWanneer je bezig bent met klussen en gipsplaten aan het bevestigen bent, is het essentieel om de juiste maat gipsplaatschroef te kiezen. Lees hier hoe je de beste schroef voor jouw klus kiest!
Een praktische gids voor het bouwen van tussenmuren met gipsplaatWil je zelf een tussenmuur creëren van gipsplaat? Hier is een handige gids voor het maken van een scheidingswand op zolder om twee aparte kamers te realiseren.
Binnenhuis constructies
Lees meer Aluminium metal studs plaatsen voor gipsplaten: Een stapsgewijze handleidingHet plaatsen van aluminium metalen studs voor gipsplaten is een cruciale stap bij het creëren van stevige en duurzame binnenmuren en plafonds. Het proces vereist precisie en zorgvuldige planning om ervoor te zorgen dat de constructie solide en veilig is.
Binnenhuis constructies
Lees meer De Ultieme Gids voor Muurbevestiging: Materialen, Gewichtsselectie en SchroeflengtesHet correct bevestigen van objecten aan muren vereist nauwkeurige kennis en de juiste tools. Ontdek in deze uitgebreide gids hoe je muurmaterialen identificeert, de ideale schroeven kiest en zorgt voor een veilige en duurzame bevestiging. Leer stap voor stap hoe je jouw project tot een succes maakt.
Voorboren bij houtbewerking: risico op splijten van hout verminderenVoorboren helpt om het risico op splijten van het hout te verminderen, vooral bij zachtere houtsoorten zoals grenen of vuren. Het biedt ook meer controle over de plaatsing van de schroef.
Bij het kiezen van producten en het volgen van klusadviezen is het belangrijk om te beseffen dat iedere situatie anders is. Hoewel wij ons best doen om algemene adviezen te geven die voor de meeste situaties geschikt zijn, kan jouw specifieke situatie afwijken.